Ina ♥ Coolstuff
Alternativa medel
Blått gillar vi inte!
Vinterns gröna guld


4 port.
2,5 dl röd, svart eller vitquinoa
flingsalt
4 msk olivolja
skalet och juice från 1 citron, helst ekologisk
2 msk dijonsenap
4 stora grönkålsblad, mittstjälken borttagen, och skuren i mindre bitar
0,75 dl gröna eller gula russin
0,75 dl rostade pecannötter (kan bytas ut mot valnötter)
granatäppelkärnor
Gör så här:
Vispa ihop olja, citronskal, juice och senap i en liten skål. Smaka av med salt. Lägg grönkålen i en stor skål och häll över dressingen. Massera in den i grönkålen i några minuter så att syran får bladen att mjukna något. Låt dra under tiden som du koka quinoan.
Skölj av quinoan i hett vatten. Koka upp den tillsammans med 5 dl vatten och en nypa salt. Sänk värmen till lågt och låt puttra i ca 15-20 minuter, tills quinoan ”svansar sig”. Blanda ner den varma quinoan och russinen i grönkålen och rör ihop allt. Toppa salladen med rostade pecannötter och granatäppelkärnor.
Inte bara en röd motorcross
Glam glow

Testade ju denna hypade mask för ett tag sedan, nyfiken var jag allt! Men nja, det blev väl inget wow direkt. Den kändes lite stickande och frisk på huden, men stramade ordentligt när den torkade. Tyckte även konsistensen var lite märklig, slät lera, men med träkolbitar i?? Varför det liksom. Så var den dessutom rätt dyr för den lilla burken som är i. Förpackningen kan man dock inte klaga på, det enda som var lyxigt;)
Huden kändes i alla fall ren efteråt och jag började fundera på att det borde vara både bättre och billigare att göra en liknande mask själv. Man behöver springa till apoteket och köpa lite aktivt kol (fanns i tablettform förut, men jag hittade bara den flytande varianten, på flaska), tillsätta valfri eterisk olja (t.ex. tea tree som är antiinflammatorisk) och kanske lite vatten/rosenvatten och blanda till önskvärd konsistens.
Här hittade jag ett recept som verkar vettigt:
1 tesked aktivt kol (i pulverform)
1 tsk vatten eller rosenvatten
1 tsk aloe vera gel eller juice
5 droppar tea tree olja
1 nypa havssalt
Blanda alla ingredienser tills du har en jämn färg och konsistens. Applicera blandningen i ett tunt, jämnt lager. Låt masken torka och tvätta bort. Masken är mild och passar de flesta hudtyper, men gör ett test på ett mindre område, om du eventuellt är känslig.
VS fashion show 2013

Födelsedagsfika


1,5 dl grädde
200 g mörk choklad 55%
8 dumlekolor
Finhacka chokladen och dumlekolorna. Hetta upp grädden till nästan kokande och häll över chokladen. Rör tills du får en jämn tryffel. Låt svalna. Man kan hjälpa den att tjockna fortare genom att ställa den några minuter i kyl. Recept

För nio bitar/en form på ca 15 x 20 cm:
2-3 dl kokta svarta bönor alt. 1 burk (väl sköljd)
ca 100 g torkad frukt (ex. fikon/dadlar/aprikoser/russin)
2 ekologiska ägg
3/4 dl kakao
1 1/2 kork flytande bourbonvanilj alt. 1/2 – 1 tsk rent vaniljpulver
1/2 tsk bakpulver
En skvätt havre-/kokos-/nöt-/komjölk alternativt vatten
En nypa salt
ett par rutor mörk choklad
Eventuell smaksättning i form av riven kokos, kaffe, hackade nötter, kakaonibs, hackad choklad, torkad frukt eller liknande är bara att hiva i efter smak och tycke.
Blanda ihop alla ingredienser förutom mörk choklad och skvätten valfri mjölk i en bunke och gå lös med mixerstav/matberedare tills allt är en krämig smet. Tillsätt, om det behövs, någon slags mjölk/vatten för att smeten ska få rätt konsistens, typ kladdkakesmet. Blanda i eventuell smaksättning och hiva upp smeten i bakform/individuella formar. Grädda i 175° i ca 15 minuter. Den ska fortfarande vara kladdig!
Ta ut och låt svalna något innan du smälter och penslar över ett par rutor mörk choklad. Förvara i kyl eller frys!
Kakan är god att äta med en gång med än godare efter någon dag i kylskåp. Servera med kokosgrädde / vaniljkvarg / bär / cashewgrädde / nötsmör / fikonmarmelad / glass / vispad grädde / något helt annat eller bara som den är.

Maräng
3 äggvitor
2 dl socker
1,5 tsk maizena majsstärkelse
Separera äggvitan från äggulan och vispa upp äggvitorna till ett hårt skum. Man ska kunna vända på bunken upp och ner över huvudet utan att det rinner ut något. Tillsätt socker och maizena (om du inte har maizena går det bra att utesluta den) och vispa lite till. Bred försiktigt ut marängen över kladdkakan i formen, marängen ska täcka kladdkakan. Ställ in i ugnen, långt ner, och grädda i ca 30 minuter. Vill man äta den direkt - grädda ca 30 minuter, ska den vara i kyl över natten går det bra med 25 minuter. Det kan vara bra att hålla koll på kakan efter ca 20 minuter så att inte marängen bränns, om den börjar bli mörk kan man lägga lite folie över.
Lång söndag







Present till sig själv

Om jag hade ett sovrum

Fira lördag
Åh, helgen! Perfekt avslut på veckan och supernöjd med födelsedagsmiddagen och fikat.
Vi tar lördagen först, AT cirkel med Louise, den djävligaste men även den bästa – inget annat resulterar i så mycket träningsvärk som hennes pass (efter capoeiran, såklart). Körde den tillsammans med en förstagångs-stackare som fick ett vakande öga på sig och extra mycket pepp. Kändes knäppt att vara den som var starkare, men även lite gôtt att få lite utmaning. Stretcha och lugna blodtrycket, så var jag redo för ett joggingvarv ute med T. Tre km i rätt bra tempo orkade jag med, mer än vad jag trodde! Men fy vad jobbigt. Måste helt klart bli bättre.
Jag gjorde en stor sats fiskgratäng när vi var duschade och klara, tillsammans med lite blomkålsris blev det en bra lunch. Under tiden maten lagades svängde jag ihop smeten till chokladtårtan och när vi åt upp så gjorde jag citronkakan med. Kändes bra att få allt klart och färdigt flera timmar innan vi skulle ut och en dag innan fikat – jag börjar ju bli bra på det här med framförhållning ;)
Piffa till sig och lite bubbeldricka på det, så kom vi iväg till stället för kvällen. Ett lagom stort sällskap, god mat och många skratt. Att långväga vänner hittade tid att komma förbi och umgås gjorde det ännu bättre, så glad!

Happy birthday
Age
- Mark Twain
Tårta, dagens


Isabel Marant för H&M
Tio tårtor
Handla lite mjöl och baka, det är vad jag ska göra ikväll! Har inte gjort på evigheter nu, i alla fall sedan jag slutade med vetemjöl. Men nu har jag ju en anledning och är så sugen på choklad! Det får bli en sådan tårta till jobb imorgon alltså. Hittade ett recept som verkar lovande och ett annat som lät lite spännande. Det andra tänkte jag baka till söndagsfika. Bägge går att göra i förväg, vilket är perfekt. Har verkligen försökt att göra så att jag slipper både att stå i köket och att göra massa saker precis på dagen för kalaset. Det har blivit så många födelsedagfiranden där jag har stått svettig i köket in i sista stund, bakat till sent på natten och knappt haft någon tid att göra mig fin och umgås med gäster. Så trött att alltid behöva tänka till själv, planera och förbereda, även om jag tycker det är superkul. Det får jag göra till framtida hemmafester helt enkelt, men denna gång blir det restaurang och lite fika. Den lösningen är jag väldigt nöjd med! Nu måste jag bara behärska mig så det inte blir tio olika recept som alla bara måste bakas…
Festlig månad
Varje helg så händer det något kul! Man vill ju helt klart inte missa något. Idag kan jag t.ex. fira ett år med Actic, inte fy skam? Och snart har jag en anledning till att komma ut och göra stan osäker, fira med vänner att man blir gammal igen ;). Så avlöser sig flyttfester, gäster på besök, julfest med jobb och spökvandring. Mycket att hålla reda på men samtidigt så kommer det att gå undan – hinner knappt blinka innan det är första advent! Så kommer kanske första snön och man kan njuta lite av vintern också. Igår kom plötsligt suget att hänga upp julstjärnorna i fönstren och köpa hem hyacinter. Lite tidigt va?
Senaste veckan
Ja, hur ska man sammanfatta senaste veckan? Mycket träning helt klart, två vilodagar på hela veckan, vilket var onsdag då jag var hembjuden på middag och lördag för jag låg och var bakis. Det hela är ändå en plus-minus ekvation. Både torsdag och fredag var det bakelser på jobb (prinsesstårta samt kanelbullar) som diverse folk hade släpat in. Föregångaren till bakislördagen var AW med vänner, alltså ännu mer gott i form av öl och pizza.. Yummy!
Men men, jag är starkare i alla fall. I söndags cyklade jag mot Sofiero och backen upp var inte lika jobbig som jag minns den. Gav all in och klarade den utan att behöva resa mig upp eller ta sista växeln (av de 2,5 jag har;)) – det brände visst i låren, men känslan! När man flåsar av sig och tittar ner – den är trevlig. Stolt såklart att jag trotsade regnet, hade jag gjort det för ett år sen? För det är på dagen så länge jag har häng runt på gymmet nu. Snart vågar jag nog prova alla maskiner, hehe. Tacksam för att jag har T som vill träna med mig, så vi kan pusha varandra till att bli lite bättre varje gång.
Tre blir en
En bättre kropp och själ
Nattsudd fram till måndagstimmarna
Klockan tickar iväg, jag är äntligen klar. Det som var tänkt att vara klart och färdigt redan i fredags blev det nu, till midnatt. Jag är hopplös.
Det var dock skönt att ta ledigt en fredag, sova ut, träna på morgonen och gå en runda på stan som jag sällan besöker. Även fast det regnade så var det ändå mysigt att promenera på Bruksgatan mitt på dagen. Hittade varma tights och dunig jacka samt ett skärp. Ska skärpa mig (höhö) och ta lite bilder på det jag har köpt.
Hade ju i tanken att ta igen tiden på lördagen som ändå var någorlunda obokad men vaknade med huvudvärk som höll sig till eftermiddag. Varken alvedon eller värme på ögonlocken hjälpte, sov någon timma och som med ett knäpp så försvann det. Misstänker att det har något med vädret att göra, var ju mulet hela dagen och sprack upp precis då.
Så tog jag tag i allt idag, kom iväg på fika och sedan tillbaka till arbetsbordet… Men belöning kommer i veckan!