Vinterns gröna guld

Grönkål, valnötter, honungsgetost. Enkelt. Gott.
Upptäckte denna underbara grönsak förra vintern och har, sedan den slutat säljas i butikerna, längtat till att både steka, stuva och äta den pinfärsk! I sallad med lite citronsaft, eller som ovan, med nötter och ost. Gillar mest att den förblir krispig och med tuggmotstånd även när den är tillagad och för alla nyttigheter som kommer med! Kalcium, C-vitamin, vattenlösliga fibrer (bra för magen) samt att den är klimatsmart eftersom det mesta odlas i Sverige (fakta härifrån).
Ännu en matig variant kommer härifrån:

Senap-, quinoa-, russin- och grönkålssallad
4 port.
2,5 dl röd, svart eller vitquinoa
flingsalt
4 msk olivolja
skalet och juice från 1 citron, helst ekologisk
2 msk dijonsenap
4 stora grönkålsblad, mittstjälken borttagen, och skuren i mindre bitar
0,75 dl gröna eller gula russin
0,75 dl rostade pecannötter (kan bytas ut mot valnötter)
granatäppelkärnor
Gör så här:
Vispa ihop olja, citronskal, juice och senap i en liten skål. Smaka av med salt. Lägg grönkålen i en stor skål och häll över dressingen. Massera in den i grönkålen i några minuter så att syran får bladen att mjukna något. Låt dra under tiden som du koka quinoan.
4 port.
2,5 dl röd, svart eller vitquinoa
flingsalt
4 msk olivolja
skalet och juice från 1 citron, helst ekologisk
2 msk dijonsenap
4 stora grönkålsblad, mittstjälken borttagen, och skuren i mindre bitar
0,75 dl gröna eller gula russin
0,75 dl rostade pecannötter (kan bytas ut mot valnötter)
granatäppelkärnor
Gör så här:
Vispa ihop olja, citronskal, juice och senap i en liten skål. Smaka av med salt. Lägg grönkålen i en stor skål och häll över dressingen. Massera in den i grönkålen i några minuter så att syran får bladen att mjukna något. Låt dra under tiden som du koka quinoan.
Skölj av quinoan i hett vatten. Koka upp den tillsammans med 5 dl vatten och en nypa salt. Sänk värmen till lågt och låt puttra i ca 15-20 minuter, tills quinoan ”svansar sig”. Blanda ner den varma quinoan och russinen i grönkålen och rör ihop allt. Toppa salladen med rostade pecannötter och granatäppelkärnor.
Salladen kan serveras både varm eller kall och håller sig i 3-4 dagar i kylen.
Svar
Trackback