Födelsedagsfika


1,5 dl grädde
200 g mörk choklad 55%
8 dumlekolor
Finhacka chokladen och dumlekolorna. Hetta upp grädden till nästan kokande och häll över chokladen. Rör tills du får en jämn tryffel. Låt svalna. Man kan hjälpa den att tjockna fortare genom att ställa den några minuter i kyl. Recept

För nio bitar/en form på ca 15 x 20 cm:
2-3 dl kokta svarta bönor alt. 1 burk (väl sköljd)
ca 100 g torkad frukt (ex. fikon/dadlar/aprikoser/russin)
2 ekologiska ägg
3/4 dl kakao
1 1/2 kork flytande bourbonvanilj alt. 1/2 – 1 tsk rent vaniljpulver
1/2 tsk bakpulver
En skvätt havre-/kokos-/nöt-/komjölk alternativt vatten
En nypa salt
ett par rutor mörk choklad
Eventuell smaksättning i form av riven kokos, kaffe, hackade nötter, kakaonibs, hackad choklad, torkad frukt eller liknande är bara att hiva i efter smak och tycke.
Blanda ihop alla ingredienser förutom mörk choklad och skvätten valfri mjölk i en bunke och gå lös med mixerstav/matberedare tills allt är en krämig smet. Tillsätt, om det behövs, någon slags mjölk/vatten för att smeten ska få rätt konsistens, typ kladdkakesmet. Blanda i eventuell smaksättning och hiva upp smeten i bakform/individuella formar. Grädda i 175° i ca 15 minuter. Den ska fortfarande vara kladdig!
Ta ut och låt svalna något innan du smälter och penslar över ett par rutor mörk choklad. Förvara i kyl eller frys!
Kakan är god att äta med en gång med än godare efter någon dag i kylskåp. Servera med kokosgrädde / vaniljkvarg / bär / cashewgrädde / nötsmör / fikonmarmelad / glass / vispad grädde / något helt annat eller bara som den är.

Maräng
3 äggvitor
2 dl socker
1,5 tsk maizena majsstärkelse
Separera äggvitan från äggulan och vispa upp äggvitorna till ett hårt skum. Man ska kunna vända på bunken upp och ner över huvudet utan att det rinner ut något. Tillsätt socker och maizena (om du inte har maizena går det bra att utesluta den) och vispa lite till. Bred försiktigt ut marängen över kladdkakan i formen, marängen ska täcka kladdkakan. Ställ in i ugnen, långt ner, och grädda i ca 30 minuter. Vill man äta den direkt - grädda ca 30 minuter, ska den vara i kyl över natten går det bra med 25 minuter. Det kan vara bra att hålla koll på kakan efter ca 20 minuter så att inte marängen bränns, om den börjar bli mörk kan man lägga lite folie över.