Födelsedagsfika

Här nedan kommer de recept som jag använde!
 
 
Tårtbotten, liten chokladtårta
2 ägg
2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
2 tsk bakpulver
 
Vispa ägg och socker poröst. Smält smöret och blanda med mjölken. Häll ner i äggblandningen och rör försiktigt tills smeten är slät. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och sikta ner i smeten. Häll upp i en smord form på 15 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 45 minuter.
 - Recept.
 
Fyllning

1,5 dl grädde
200 g mörk choklad 55%
8 dumlekolor

Finhacka chokladen och dumlekolorna. Hetta upp grädden till nästan kokande och häll över chokladen. Rör tills du får en jämn tryffel. Låt svalna. Man kan hjälpa den att tjockna fortare genom att ställa den några minuter i kyl. Recept

 
 
Svartbönakaka

För nio bitar/en form på ca 15 x 20 cm:

2-3 dl kokta svarta bönor alt. 1 burk (väl sköljd)
ca 100 g torkad frukt (ex. fikon/dadlar/aprikoser/russin)
2 ekologiska ägg
3/4 dl kakao
1 1/2 kork flytande bourbonvanilj alt. 1/2 – 1 tsk rent vaniljpulver
1/2 tsk bakpulver
En skvätt havre-/kokos-/nöt-/komjölk alternativt vatten
En nypa salt
ett par rutor mörk choklad
Eventuell smaksättning i form av riven kokos, kaffe, hackade nötter, kakaonibs, hackad choklad, torkad frukt eller liknande är bara att hiva i efter smak och tycke.

 

Blanda ihop alla ingredienser förutom mörk choklad och skvätten valfri mjölk i en bunke och gå lös med mixerstav/matberedare tills allt är en krämig smet. Tillsätt, om det behövs, någon slags mjölk/vatten för att smeten ska få rätt konsistens, typ kladdkakesmet. Blanda i eventuell smaksättning och hiva upp smeten i bakform/individuella formar. Grädda i 175° i ca 15 minuter. Den ska fortfarande vara kladdig!

 

Ta ut och låt svalna något innan du smälter och penslar över ett par rutor mörk choklad. Förvara i kyl eller frys!

 

Kakan är god att äta med en gång med än godare efter någon dag i kylskåp. Servera med kokosgrädde / vaniljkvarg / bär / cashewgrädde / nötsmör / fikonmarmelad / glass / vispad grädde / något helt annat eller bara som den är.

Recept.
 
 
 
Citronkladdkaka
 
150 g smör
1,5  dl farinsocker
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 citron
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Häll över smöret i en stor skål och rör sedan ner socker och ägg. Tillsätt mjölet och rör om så allt blandas. Tvätta citronen och torka den, riv sedan skalet från hela citronen och häll ner skalet i smeten. Dela citronen i två delar och pressa ur saften, tillsätt sedan även den i smeten. Rör om så allt blandas. Smörj och bröa (jag bröade med kokos och lite rivet citronskal) en form, ca 24 cm i diameter, helst med löstagbar kant, och häll sedan i smeten. Ställ åt sidan.

 

Maräng

3 äggvitor

2 dl socker

1,5 tsk maizena majsstärkelse

 

Separera äggvitan från äggulan och vispa upp äggvitorna till ett hårt skum. Man ska kunna vända på bunken upp och ner över huvudet utan att det rinner ut något. Tillsätt socker och maizena (om du inte har maizena går det bra att utesluta den) och vispa lite till. Bred försiktigt ut marängen över kladdkakan i formen, marängen ska täcka kladdkakan. Ställ in i ugnen, långt ner, och grädda i ca 30 minuter. Vill man äta den direkt - grädda ca 30 minuter, ska den vara i kyl över natten går det bra med 25 minuter. Det kan vara bra att hålla koll på kakan efter ca 20 minuter så att inte marängen bränns, om den börjar bli mörk kan man lägga lite folie över.

 
Som sagt, citronkakan var populär:) I min maräng hade jag kokossocker, men eftersom den vägrade att vispas till fast form så fick det bli vanligt strösocker också.
 
Baka, mumsa och njut! 

Svar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0