Sol på burk

"Många hävdar att mjölk är en bra D-vitaminkälla, vilket är rent felaktigt, då hela näringskedjan förstörs under tillverkningen. Magnesium förstörs vid homogeniserings- och pastöriseringsprocessen i mjölk, vilket gör att vår mjölk ej innehåller magnesium som kan binda kalciumet i kroppen. Kalcium har i sin tur i uppgift att med hjälp av bl.a. D-vitamin bilda t.ex. ny benstomme etc. och då varken magnesium eller vitamin-D finns i mjölken kan denna process inte genomföras.


Det ökade intaget av kalcium ger kroppen en signal om att frigöra magnesium vilket kroppen då tar från sitt lager, d.v.s. benstommen. Detta ger en viss benuppluckring / försvagning då kroppen faller i tron om att kunna återställa detta senare, men då vi lider av vitamin-D som är tillsatt i mjölken MEN som kroppen inte kan ta upp, så ger mjölken till de facto, benskörhet i längden. Detta ses speciellt bland de äldre människor som lider av både vatten-, vitamin-D- och mineral brist och som då inte kan återskapa skelettet.


Detta var bara ett exempel, då samma process sker i kroppen, när livsmedel med för lite och/eller skadade mineraler tillförs kroppen. Magnesium finns knappt kvar i dagens gröna grönsaker och särskilt inte i de som hettats upp i tex microvågsugn. Med anledning av mineralbrist, så kan alltså benskörhet och depression, trots allsidig kost och utomhusvistelse.


För dig som är vegan eller vegetarian, så är kantareller bland det mest D-vitaminrika livsmedel som finns. Övriga livsmedel är fisk, ägg, mejeriprodukter m.m." Zarah Öberg, kostkoll


Intressant ämne för diskussion tycker jag. Det fetstilsmarkerade har jag stött på i flera sammanhang: laktoskänslighet, läckande tarm, vissa allergena reaktioner och nedsatt immunförsvar kan kopplas till bl.a. de industriella processer mjölken går igenom. Däremot är jag lite kluven till påståendet om att grönsaker och frukt vi äter nuförtiden är så hårt odlade att de innehåller knappt någon näring. Det vore enkelt att säga ja, men naturen är inte alltid så enkel. Har man möjlighet att odla själv, handla ekologiskt eller variera sin kost så borde de flesta vitaminer och mineraler fyllas på. D-vitamin är dock en bristvara på hösten-vintern-våren, då huden knappt reagerar alls på de fattiga solstrålarna. Vad jag förstår, och vad Kostdoktorn framhåller så är D-vitamintabletter inte så hårt industrialiserade och därför är det tillförlitligt att att inta de som ersättning för uteblivet solljus. Samtidigt, till exemplet  sett, så är det lätt att skapa obalans i kroppen och därför viktigt att känna till beroendesambanden mellan de olika ämnena, något som oftast en kostrådgivare har koll på. Zara har en sida med kortfattad info om vitaminer, för att skaffa sig ett hum om varje.


Svar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0