Misslyckad bagare

Tanken var god men resultatet blev inte som jag hade tänkt mig. Hittade recept på nattjäst surdegsbröd men det blev inte sådär fluffigt, segt och med hål i... snarare som en platt, tjock pannkaka. Något gick definitivt ganska fel men nu har jag i alla fall en ånyo levande surdeg som man kan baka med. Degen måste vara ganska lös, nästan så det rinner mellan fingrarna på en − vilket jag har glömt redan. Ska prova med ett annat recept ikväll, skam den som ger sig!
 
Vill ni prova så är det Pain de Martin's recept på att starta surdeg som jag använder, här hittar ni det. Förkortat klipp-och-klistrat:
 
Dag 1, kväll

30 g (2 msk) kallt vatten
8 g (1 msk) ekologiskt rågmjöl

Rör ihop mjöl och vatten i en burk, lägg på (men skruva inte åt) locket och ställ någonstans där det gärna är några grader varmare än rumstemperatur, till exempel skåpet ovanför kylen. Nu ska burken stå två dygn innan det är dags för nästa steg, men man kan skaka burken försiktigt morgon och kväll fram tills dess.

 

Dag 3, kväll
8 g (1 msk) ekologiskt rågmjöl

Blanda i det nya mjölet och låt stå över natten.

 

Dag 4, morgon
16 g (2 msk) ekologiskt rågmjöl
30 g vatten

Blanda i mjöl och vatten och låt stå över dagen.

 

Dag 4, kväll
Nu är surdegsgrunden klar. Behöver du mer är det bara att mata den enligt proportionerna 100 gram vatten och 60 gram mjöl (1 dl vatten och 1 dl mjöl).

 

Tänk på att använda ekologiskt mjöl, just för att jästen i den sorts mjöl är mer levande. Tänk även på att kolla datumet, ju färskare desto bättre.

 

Kanske ett projekt att starta upp under semestern? Sök på nattjäst surdegsbröd så hittar ni säkert något recept som passar − hur trevligt att baka sitt eget surdegsbröd till frukost?! Var bara uppmärksam på hur degen beter sig och följ beskrivningen!


Svar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0